woensdag 20 augustus 2014

Zweten in de sauna

Waarom zweten wij? Een veelgehoorde vraag. Iedereen zweet. Gemiddeld verliezen wij onder normale omstandigheden een halve liter zweet per dag. In de droge hete Finse sauna zelf kunnen sommige mensen wel een halve liter zweet in 15 minuten produceren. Mannen zweten vaak iets meer dan vrouwen.

Er is maar een reden dat wij zweten. Het koelt de huid. Althans, het verdampen van zweet koelt de huid. Dit hoeft overigens geen zweet te zijn. Denk maar eens aan de spuitbus deodorant. De aanwezige alcohol in deodorant verdampt zo snel van de huid dat het uiterst fris aanvoelt. Een duik in zee of meer op een mooie zonnige zomerdag? Zeker bij wat wind krijg je het koud als je je lichaam niet droogt.

In de zeer hete Finse sauna zweet je maximaal. De lucht in de Finse sauna heeft een enorm lage relatieve luchtvochtigheid en laat je zweet enorm snel verdampen. Het gevolg is dat de huid optimaal wordt gekoeld. Dat is ook de reden dat je eigenlijk geen badpak in de sauna moet dragen of geen handdoek moet omslaan. Natte badkleding laten de luchtvochtigheid stijgen en daar waar kleding zit kan het zweet niet vrij van de huid verdampen.

Zodra de lichaamstemperatuur op gaat lopen zet het lichaam de zweetkliertjes aan tot productie.

Tekst: Erik Bierenbroodspot  |  www.wellnessprofs.nl  |  WellnessProfs is adviespartner voor Stijlvol Wellness.
1 opmerking:

  1. Dankzij het zweten in de sauna kom je tot rust. Het rustgevende ervan is daarna gelijk te gaan douchen. Bij mij voelt het als een verlichting.

    BeantwoordenVerwijderen