woensdag 20 augustus 2014

Waarom is Kelo populair in saunabouw?

Kelo is naaldbomenhout. Naaldbomen hoog in het Noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, rond de poolcirkel, groeien door de koude tergend langzaam. Op het moment dat deze naaldbomen na vele tientallen jaren hoogte bereikt hebben sterven zij. De bomen blijven door hun dicht op elkaar liggende jaarringen meestal gewoon rechtop staan. Door de invloed van het klimaat ontstaat in zo'n 30 jaar nadat de boom is gestorven een schorsloze vrij zachte en wat poreuze buitenkant. De binnenlagen en zeker de kern van de stam zijn echter erg hard geworden. Vanaf dat moment noemen we het Kelo. De zachtere buitenkant en een harde kern zijn eigenschappen die perfect bij een sauna passen. De zachtere buitenkant zorgt voor een milde warmtestraling in de sauna, de harde kern maakt het tot een extreem duurzaam product. Een goed gebouwde onbehandelde Kelo-sauna gaat meerdere mensenlevens lang mee en geeft een heerlijke Kelo-specifieke eigen herkenbare geur.

Niet alleen binnen de saunabouw is Kelo-hout populair. Er worden bijvoorbeeld ook huizen en recreatiewoningen van gebouwd, zeker in het noorden van onze aardbol. Het wordt dus steeds lastiger om Kelo te vinden en de plekken waar Kelo vandaan moet komen worden steeds lastiger bereikbaar. De prijs van Kelo liegt er dan ook niet om. En dit zal in de toekomst alleen nog maar lastiger gaan worden.


Nu worden er ook veel planken gezaagd uit Kelo boomstammen om als alternatief te dienen voor Kelo balken in de sauna. Er kunnen immers vele plakken als planken gezaagd worden uit een stam. Wij treffen zeer regelmatig sauna's waarvan wanden en/of plafond bestaan uit Kelo planken.Stijlvol Wellness is van mening dat de bouwer van deze sauna letterlijk de plank misslaat.

De harde kern van de stam zit natuurlijk op dat moment niet meer opgesloten in een zachter en enigszins poreus jasje, maar maakt deel uit van de warmtestraling in de sauna. De warmtestraling zal dan ook veel harder (feller) zijn. Dan zijn er ineens een heel aantal (goedkopere) houtsoorten die veel aangenamer aanvoelen en nog aanzienlijk duurzamer zijn ook! Kelo planken scheuren namelijk relatief snel door het regelmatig opwarmen en afkoelen. En trekken vrij snel wat krom. Eigenlijk zijn wij van mening dat Kelo alleen van grote waarde is bij het bouwen met volledige ronde stammen. Kelo planken gebruikt u alleen maar als u dit optisch erg mooi vindt. Dat kan natuurlijk. De heerlijke geur krijgt u er ook nog eens bij. Verder moet u een aantal nadelen accepteren.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten