dinsdag 12 mei 2015

Saunastenen vormen de ziel van uw sauna

Het is jammer dat saunastenen vaak niet de aandacht krijgen die zij nodig hebben. ‘Saunastenen zijn de ziel van een sauna’, aldus een gewaardeerde collega. En hij heeft meer dan gelijk. Saunastenen vormen de buffer van uw Piramide saunakachel en bepalen uiteindelijk voor een heel groot deel het klimaat in uw sauna en het water verdampend vermogen voor de saunameester. Daarnaast is een goede opbouw van saunastenen belangrijk in energie-beheersing. U wilt immers ook de meeste warmte in de sauna ontvangen en niet met de rookgassen naar buiten laten verdwijnen.

Een Piramide saunakachel ontvangt van ons een aanzienlijke hoeveelheid Diabase saunastenen. Diabase stenen vormen een goede buffer, breken niet bij opwarmen en (plotseling) afkoelen en zijn het meest duurzaam. U mag denken aan 500 tot wel 1000 kilogram saunastenen, soms zelfs meer per Piramide saunakachel. De hoeveelheid is sterk afhankelijk van het vermogen, het formaat en het gebruik van de saunakachel. Stijlvol Wellness gebruikt bij de opbouw van een Piramide saunakachel verschillende formaten Diabase saunastenen vanaf ruim 10 cm tot soms wel 30 cm. Het goed opbouwen van een kachel met saunastenen is een kunst op zich, dat om enige ervaring vraagt.  

Er zijn (helaas) leveranciers die beweren dat de kern van het Piramide-spiraal volgestopt kan worden met straatklinkers of zelfs kalkzandsteen. Ook zijn er leveranciers die van mening zijn dat er alleen maar een rooster met een laagje saunastenen op de kachel hoeft. Laat ons uitleggen waarom wij deze mening (meestal) niet zijn toegedaan en zelfs vinden dat dit soms zelfs tot (brand)gevaarlijke situaties kan leiden.  

Ook al is de Diabase saunasteen het meest duurzame steensoort voor de saunakachel, ook Diabase zal in de loop van de tijd verstoffen, de convectie in de saunakachel belemmeren, en uiteindelijk minder energie opnemen en weer afgeven. Zeker als de saunakachel zeer regelmatig gebruikt is voor opgietingen (Aufguss/Loyly). Wij vinden eigenlijk dat een Piramide saunakachel elke twee jaar leeg gehaald moet worden en op een juiste wijze opnieuw op juiste wijze met saunastenen ingericht moet worden. Piramide saunakachels waarop dagelijks een opgieting gegeven wordt, is de toplaag halfjaarlijks tot jaarlijks aan de beurt. Alleen bij goed en juist onderhoud zal uw Piramide saunakachel over 20 jaar zijn werk net zo doen als tijdens zijn beginperiode. Tevens is het leegpakken van de saunakachel een mooi moment om het Piramide kachelspiraal weer even goed te inspecteren.

Stijlvol Wellness wil natuurlijk niets liever dan dat de Piramide saunakachel overal functioneert zoals het hoort. U bent immers onze showroom en als u tevreden bent onze ambassadeur van de Piramide saunakachel. Wij hebben daarom, tegen zeer gunstige condities, mogelijkheden om uw Piramide saunakachel(s) jaarlijks te onderhouden en te controleren op veiligheid.
Stijlvol Wellness werkt niet met onderhoudscontracten, wij vinden dat ‘uit de tijd’, u zit dus nergens ‘aan vast’ bij ons.   

Erik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten