donderdag 26 november 2015

Een Piramide 4S saunakachel voor Leeuwerikhoeve in Burgum.

4S staat voor 4 branders (4x 24 kW) Saunameester uitvoering. Dit is dus een kachel die speciaal ontwikkeld en gemaakt is om voor opgietingen (Aufguss, Loyly) ingezet te worden. De branders verwarmen via een dubbel Piramide-spiraal een groot gewicht aan saunastenen. Door het grote oppervlak saunastenen ontstaat een niet te hoge temperatuur maar wel een grote warmtebuffer en een groot oppervlak op vele liters opgiet-water rustig te laten verdampen.

Deze saunakachel in wedstrijd-uitvoering heeft ca. 1200 kg aan saunastenen direct in en boven de spiralen. Deze zijn het meest effectief om het water te laten verdampen. In de korf aan de voor- en bovenzijde van de saunakachel zit nog eens een slordige 900 kg aan saunastenen die zorgen voor een fantastische milde stralingswarmte.

Dat laatste is weer belangrijk omdat er een energie besparingsprogramma is opgenomen. Dit programma is tegenwoordig standaard bij inzet van 2 of meer branders in saunakachels door Stijlvol Wellness gebouwd en geïnstalleerd. Zodra de gewenste saunatemperatuur is bereikt schakelt het PLC gestuurde systeem over naar een lager vermogen om zo energie te besparen. Indien het lagere vermogen tekort gaat schieten om de temperatuur in stand te houden wordt tijdelijk teruggeschakeld naar vol vermogen. Door de grote buffer aan stenen, samen met alle stenen in de korven, blijft de saunakachel uren lang warmte uitstralen bij een lagere temperatuur in de kachel zelf.

Vlak voor een opgieting drukt de saunameester even de 'Extra Power-knop' in waardoor het energie besparingsprogramma tijdelijk onderbroken is en de kachel snel temperatuur opbouwt.

De volledige saunakachel inclusief mantel, korven en stenen, staan maar met een paar cm2 op de betonnen sauna-vloer. Dit voorkomt overbrenging van contactwarmte vanuit de kachel op de sauna-vloer.

Natuurlijk is de smeltbeveiliging toegepast die er voor moet zorgen dat het systeem volledig uitschakelt als de temperatuur in de sauna echt te hoog gaat oplopen. Daarnaast hebben wij (inmiddels ook standaard) een systeem vrijgave-knop in de sauna zelf geplaatst. Hiermee komen wij tegemoet aan de wens die verzekeraars hoog op het verlanglijstje hebben staan. Een optionele SMS storingsmelding ontbreekt op dit systeem niet. Zo is Leeuwerkhoeve altijd klachten van gasten voor!

Stijlvol Wellness wenst alle saunameesters en natuurlijk alle saunagasten veel sauna- en opgiet-plezier!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten